Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

... και η απάντηση στο ερώτημα του προηγούμενου άρθρου ...


...είπα κι εγώ μόνο εγώ είχα την απορία;

κι άλλος ένας την είχε o
BRETT ARENDS :


Have We Hit the Market Bottom? Should You Care?
ή
Άραγε, η αγορά έχει αγγίξει πάτο; Πότε έγινε αυτό; Μήπως το χάσαμε;


Μεταξύ άλλων μας λέει :

"Τα «σενάρια» γύρω από τα κατώτατα επίπεδα των μετοχικών αξιών είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά εάν συγκαταλέγεστε μεταξύ των επενδυτών που ανησυχούν μήπως έχασαν κάποια σημαντική κίνηση, τότε θα πρέπει να χαλαρώσετε.
.......................
Προτού παρασυρθεί κανείς από το πρόσφατο ράλι, ας θυμηθεί τους λόγους που πυροδότησαν την ανοδική πορεία των μετοχικών αξιών: οι δεσμεύσεις κεντρικών τραπεζιτών και κυβερνητικών στελεχών περί οικονομικής στήριξης. Αυτά τα έχουμε ξανακούσει.
Οπως έχω ήδη επισημάνει αρκετές φορές, υπάρχουν πολλές φθηνές μετοχές και ενδεχομένως να είναι η κατάλληλη στιγμή για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αλλά, όπως συνήθως, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει κάποια τροπή προς ακόμη μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απώλειες."
................



Jazz διασκευή από τον Jacques Loussier Trio
του Handel: Water Music




Οι σημερινές ιδέες για την παρουσίαση προέκυψαν από την συνομιλία με τον mc και το ποστ στου ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ II περί “Μουσικής των Νερών”.
Α! και να μην ξεχάσω τη φίλη, περισκόπιο, που μου είχε προτείνει τον Jacques Loussier


8 σχόλια:

  1. Οι περισσότεροι traders συνήθως όταν ανοίγουν μια θέση έχουν μια καλή εικόνα για τα δικά τους όρια και ποτέ για εκείνα της Αγοράς. Έχουν πάντα ένα stop στην περίπτωση που δεν τους βγει η κίνηση, έχουν κάποιο πρώτο στόχο κέρδους και επιπλέον αρκετοί έχουν και ένα χρονικό όριο παραμονής στην κίνηση.
    Τέλος (και αυτό ακούγεται λιγότερο συχνά) έχουν συνήθως αντιστοιχίσει την είσοδο τους σε κάποιο γεγονός. Όταν εκτιμήσουν ότι αυτό το γεγονός (άλλοι το λένε και καταλύτη) σταματά κατά τη γνώμη τους να μπορεί να δίνει ενέργεια στην τάση, επίσης βγαίνουν από το παιχνίδι. Και τότε αυξάνονται οι πιέσεις, διότι απλούστατα αυτές δεν είναι σκέψεις λίγων αλλά πολλών και αρκετά συχνά δυνατών παικτών. Οι πιέσεις αυτές γυρίζουν την Αγορά (αλλά όχι μόνον αυτές) και πάμε πάλι από την αρχή.
    Σήμερα, τι ακριβώς γιορτάζουν οι Αγορές; Μπορεί να δοθεί κίνηση V; Ούτε ο πιο αισιόδοξος δεν μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο. Επαναφορά λοιπόν είναι αρκετά πιθανό να έχουμε. Και εκεί μπορούμε πάλι να αποφασίσουμε αν θα μπούμε ή όχι. Με την ησυχία μας.
    Στην πραγματικότητα, ο μοναδικός λόγος άγχους που θα μπορούσα να φανταστώ στην τρέχουσα συγκυρία, δεν είναι μήπως η Αγορά μας φύγει ψηλά, αλλά μήπως μόλις χάσαμε μια κίνηση από όχι πολλές που θα δούμε στο άμεσο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά το ότι χάσαμε κίνηση την χάσαμε, με το σκεπτικό ότι την βλέπουμε κατόπιν εορτής. Το ότι δεν την εκμεταλευτήκαμε δεν είναι αιτία στενοχώριας αφού κατά την γέννησή της είχαμε όλα τα δίκια με το μέρος μας για να μην αγοράσουμε!

    Σε όλη την πτωτική διαδρομή διακρίνουμε πολλές περιπτώσεις που δεν τις εκμεταλλευτήκαμε, περάσαμε το ίδιο άγχος. Όμως δεν βλέπω να έχουμε χάσει στην ουσία, γιατί η αγορά οδηγήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραίο το ερώτημα και τα της απάντησης τα περιέγραψες στο σχόλιο!
    ο Loussier πολύ καλός για τέτοια ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμ! άδικο έχω geokalp;

    Όταν έρχεται η μέρα που τιμή είναι στο χαμηλότερο σημείο της λέμε, κι αν κάνω λάθος και αντί για 5% κέρδος βρεθώ με 12% ζημιά μετά από stop loss;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. evie
    Καλημέρα αγαπητή φίλη .Δεν έχω τις επιστημονικές γνώσεις ,η πείρα μου όμως με κάνει να αναρωτιέμαι.Όταν πάρα πολλοί έχουν τις ίδιες γνώσεις και τα ίδια εργαλεία ,γιατί δεν είναι είναι πάντα αυτοί οι νικητές; Δεν συμφωνώ ότι το χρηματιστήριο είναι τόσο προβλέψιμο.Αυτή είναι και η γοητεία του.Χαίρομαι που η σελίδα σου δυναμώνει μέρα με την μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα αγαπητέ Νίκο, όλοι συμφωνούμε, νομίζω, ότι το χρηματιστήριο δεν είναι και τόσο προβλέψιμο, το μόνο που κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους να ακολουθούμε την τάση που δημιουργείται κάθε φορά.

    την σελίδα την ονειρεύομαι σαν τον χώρο που είχαν οι γονείς μου παλιά, μια αίθουσα ζαχαροπλαστείου, δηλαδή, όπου θα περνάμε όμορφα και θα συζητάμε ό,τι μας ευχαριστεί :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. evie
    Με χαρά μπαίνω στην τόσο καλαίσθητη αίθουσα του ονειρικού ζαχαροπλαστείου σας.Καλό βράδυ Παρασκευής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι εγώ χαίρομαι με την σωστή κίνηση να αγοράσετε ΕΤΕ, φίλε Νίκο, εύχομαι να συνεχίσει το ίδιο ανοδικά και την επόμενη εβδομάδα! Καλό βράδυ, να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αίθουσα ζαχαροπλαστείου Un petit bateau...