Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Δεν είναι γαζιά ραπτομηχανής ... :-)

Είναι οι κανονικοποιημένες τιμές των ΚΥΠΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ ως προς το Γενικό Δείκτη.

... και μας δείχνουν ότι για το διάστημα του πρόσφατου ανοδικού κύματος από 9-3-2009 μέχρι 31-7-2009 η μετοχή που έδωσε τα περισσότερα κέρδη ήταν η ΚΥΠΡ!!! Δεύτερη έρχεται η ΑΛΦΑ και τρίτη η ΕΤΕ με μικρή διαφορά, ενώ ο ΟΤΕ ακολουθεί τελευταίος.

Ο δείκτης που χρησιμοποίησα είναι του mc (τον είχαμε δει και σε παλαιότερο συγκριτικό διάγραμμα -τότε η ETE ήταν η πρωταθλήτρια στα κέρδη με δεύτερη την ΚΥΠΡΟΥ και την ΑΛΦΑ να είναι πολύ κοντά-

Junonia artaxiaΤα χρώματα των γαζιών τα πήρα από την πεταλούδα που βρήκα να λιάζεται πάνω στα βότσαλα της παραλίας ...










Καλό μήνα.

One More Cup of Cofee - Bob Dylan&Emmylou Harris

κέρασμα for the road από τον ApoStel

σκέτος espresso ειδική παραγγελία για το μέλος της παρέας μας ΝίκοΤ :-)

45 σχόλια:

  1. Καλό μήνα Εύη.
    Εμφανής η άνοδος και δια των γαζίων,:-) καλά τα πάμε (δεν έχουμε ΟΤΕ χε χε χε) και συνεχίζουμε απτόητοι.
    Βέβαια τα κάτω τεχνικά σήματα δεν τα κατέχω,τι ακριβώς σημαίνει blue curacao και machiate με χερούλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Εύη, εάν κάθε φορά που γινόταν μια τομή μεταξύ των δύο μετοχών που έτρεχαν περισσότερο, αγόραζες εκείνη που τέμνει ανοδικά και πουλούσες την προηγούμενη, τι απόδοση εκτιμάς ότι θα είχες μέχρι σήμερα; Πόσες συναλλαγές θα είχαν χρειαστεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα ApoStel και mc, καλό μήνα.

    ΟΤΕ δεν έχουμε προς το παρόν, αν όμως αρχίσει ανοδική κούρσα-(ποτέ μην ποτέ με το ΧΑΑ :-)), καλό είναι να μπούμε στο χαρτί.

    Μέχρι στιγμής καλά τα πάμε - εν καιρώ θα πω και τα λαθάκια που έκανα :-) -

    mc, στο μήνα Μάρτιο έγιναν πολλές ανοδικές τομές που στη συνέχεια αναιρέθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι η αλλαγή μετοχής στην τομή συμφέρει μόνο αν, μετά την τομή, είναι έντονα ανοδική για καιρό διαφορετικά θα έχουμε αρκετές απώλειες λόγω των προμηθειών.

    ΥΓ ApoStel, οι τελευταίες φωτό είναι καφεδάκια δεν είναι το γνωστό σχήμα της Τ.Α. "κούπα με χερούλι" αν και στα περισσότερα διαγράμματα αυτήν την εποχή φοριέται πολύ αυτός ο σχηματισμός :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν, με εκκίνηση τις 9/3 και με αυστηρή εφαρμογή του κριτηρίου που ανέφερα, θα είχαμε 5 συναλλαγές στην ΚΥΠΡ και από 3 στις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ. Καμία άλλη δεν συμμετείχε.

    Τα αποτελέσματα αυτών των συναλλαγών και με προμήθεια 0,5+0,5% είναι τα εξής:

    ΑΛΦΑ +33,52%
    ΕΤΕ +12,79%
    ΚΥΠΡ +45,28%.

    Συνολικά η κίνηση απέδωσε 118,79%.

    Μπορώ να ανεβάσω και το πώς θα δούλευε κάτι τέτοιο επί του συνόλου των μετοχών του ΧΑΑ από το '85 μέχρι σήμερα. Αλλά δεν θα το κάνω διότι καταρχήν δεν σας απασχολεί καθόλου (και καλώς ίσως) και κατά δεύτερον με ενοχλούν οι κούπες με χερούλια. Θα σου δείξω όμως σύντομα ένα νέο διαγραμματικό σχηματισμό: mc με μαγκούρα!
    Πάω για καφέ, με συγχύσατε μεσημεριάτικα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά σου επιτρέπουμε να πας για καφέ, πού αλλού όμως θα βρεις καλύτερο καφεδάκι; Εδώ έφερα από το cafe milano τον περίφημο latee Machiate με blue curacao :-)

    Απίστευτο ποσοστό το 118,79%
    αν σας πω και εγώ με την μέθοδο "τρία πουλάκια κάθονταν" τι ποσοστό έβγαλα! (ευτυχώς που είναι θετικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και σε σένα mc,η ιδέα να ακολουθείς τον πρωτοπόρο δε μοιάζει κακή,το κάνουν οι αφρικανοί στους δρόμους αντοχής όταν θέλουν να κάνουν ρεκόρ.
    Παρόλο που δεν μπορώ να το επαληθεύσω διαγραμματικά πιστεύω τα αποτέσματα της μεθόδου θα ήταν καλύτερα αν το σημείο εκκίνησης ήταν μεταβλητό.Ερέθισμα για αυτή την προσέγγιση μου δίνει η πορεία της Κύπρου ,σύμφωνα με το μοντέλο σου την 29/5 θα είχαμε ΚΥΠΡ και έκτοτε δεν βλέπω ανοδική τομή της από άλλη μετοχή ,επομένως θα την είχαμε μέχρι σήμερα. Είναι όμως οφθαλμοφανές ότι στο διάστημα 29/5 - 31/7 ,η απόδοση των ΕΤΕ ,ΑΛΦΑ είναι καλύτερη.
    Τέλος πάντων και ένας καφές από μένα για τον δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Apostel, στα συστήματα που εφαρμόζουμε έχουμε πάντα μεταβλητό σημείο εκκίνησης. Το πρόβλημα με δαύτα ωστόσο είναι ότι περιπλέκεται αρκετά η κατάσταση αναφορικά με τη συχνότητα συναλλαγών (βλέπε προμήθειες) αλλά και με το slippage το οποίο καλούμαστε κάθε φορά να πληρώσουμε λόγω του συνήθως μη επαρκούς open interest.
    Επιπλέον και ανεξάρτητα από το τι τρέχει περισσότερο, υπάρχουν άλλα δύο σημεία που χρήζουν προσοχής: το πρώτο είναι ότι οφείλουμε να στοπάρουμε την όποια κίνηση χρησιμοποιώντας διάφορα trailing stops και το δεύτερο ότι πολύ συχνά απαιτείται να έχουμε περισσότερους του ενός τίτλους ρυθμίζοντας κατάλληλα την στάθμιση.
    Υπάρχει ασφαλώς και το εξής: Τα παραπάνω δουλεύουν πολύ καλά σε μια τασική Αγορά. Χρειάζεται επομένως και πίστη στην όποια άνοδο. Εάν έπρεπε να επιλέξω τέτοια στρατηγική, θα προτιμούσα την παρακολούθηση αποκλειστικά αναδυόμενων Αγορών, εκεί όπου μπορείς να έχεις ευκαιρίες τεράστιων αποδόσεων ικανών να αντισταθμίζουν πολλές ενδιάμεσες ζημιές από το μπες-βγες.
    Γενικότερα τώρα, τέτοιες στρατηγικές έχουν κάτι που δεν μου αρέσει: ποντάρουν στην τάση. Προτιμώ να θεωρώ τις Αγορές τυχαίες και να αναζητώ το 50-50% w/l με b στη ζώνη 1,1-2. Κατ' αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπω ψευδαισθήσεις του τύπου "Θεέ μου, τι παικταράς που είμαι" και παρενέργειες του τύπου "Αγάπη μου, έσπασα την προθεσμιακή του παιδιού, αυτή τη φορά θα τα πάρω από τα λαμόγια".
    Εύη, προσοχή στα πουλάκια, μερικές φορές είναι κοράκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mc, σχετικά με τη μέθοδο "τρία πουλάκια κάθονταν" προσπαθώ να την αλλάξω, δεν είναι καθόλου εντάξει μέθοδος :-)

    Έχω και μία ερώτηση: Αν και όποτε βρίσκουμε την τάση ανοδική γιατί να μην την εκμεταλευόμαστε; Όσο μπορούμε βέβαια, γιατί τόσο καιρό μαθημένοι στην πτώση, δύσκολα, αφηνόμαστε στα κέρδη, τα κόβουμε νωρίτερα από ό,τι πρέπει.

    Αφού σκέφτηκα να γυρίζω ανάποδα τα διαγράμματα για να μου θυμίζουν τα πτωτικά (αυτά τα διάβαζα πιό εύκολα)από την ανάποδη όμως κι όπως τότε δεν έμπαινα στην αγορά εύκολα, τώρα θα πρέπει να κάνω το αντίθετο, να μην βγαίνω εύκολα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Εύη,mc και Apostel. Πολύ καλή δουλειά η σημερινή.Την Κύπρου την πούλησα 4/6/09 αφού είχε υπερδιπλασιάσει την τιμή κτίσης της και με τα εισπραχθέντα ενίσχυσα και άλλο ΟΤΕ και ΑΛΦΑ. Έχω μεγάλη υπομονή για τον ΟΤΕ Εύη, αγαπημένη μου φίλη.Άλλωστε τον βλέπω σαν συνέχεια της εξαίρετης όσο υπήρχε COSMOTE. Βλέπετε φίλοι μου ότι δεν διστάζω να γράφω τα πεπραγμένα μου,άλλωστε ποιος ξέρει τι είναι τελικά σωστό ή λάθος στα χρηματιστήρια!Καλό μήνα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εύη κέρασε με ,αν θέλεις, κάποια στιγμή έναν espresso στρέτο.Όταν ήμουν φοιτητής τραγουδιόταν "το ούζο πίνει ανέρωτο και τον καφέ του σκέτο..." Και οι συνήθειες μένουν.Για τον καφέ μόνο.Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Νίκο, χαίρομαι που αρέσει το σημερινό ποστ, γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι όπου υπάρχει συνεργασία το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, κι εδώ είχα σημαντικότατη βοήθεια από τον φίλο μας mc!

    Είναι και δική μου χαρά επίσης να μαθαίνω ότι η παρέα μας έχει κέρδη από σωστές κινήσεις στο χρηματιστήριο!

    Νομίζω ότι όλες οι κινήσεις που αποδίδουν έστω και το παραμικρό κέρδος είναι σωστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εις υγείαν και καλά κέρδη σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εύη, υπάρχει ένα πρόβλημα με την τάση και τον ορισμό της. Πολύ συχνά και πολλοί αισθάνονται πιο ασφαλείς μπαίνοντας στην άνοδο. Αυτή η ασφάλεια απλώς δεν υπάρχει.
    Στην πράξη, τα κέρδη μας από την ακολούθηση τάσης προέρχονται από ένα αρκετά μικρό ποσοστό των συναλλαγών μας. Αυτό είναι ένα σημείο που συχνά δεν λαμβάνεται αρκετά σοβαρά υπόψη από traders της τάσης με συνέπεια να μην κάνουν ορθή χρήση συνθηκών διακοπής. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
    Στην Ελλάδα τώρα, ζήσαμε εξαιρετικές περιόδους που ευνόησαν τέτοια συστήματα. Το ίδιο δεν αληθεύει σε αρκετές "ανεπτυγμένες" Αγορές. Εάν για κάποιους λόγους συμβεί να ισχυροποιηθεί η συσχέτιση με αυτές ή ακόμα χειρότερα εάν το Ελληνικό χρηματιστήριο πέσει σε δυσμένεια, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν προς το χειρότερο και είναι καλό να το έχουμε κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτό.
    Καλό βράδυ παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πράγματι είχαμε πολύ σημαντικές ευκαιρίες τα τελευταία 10 χρόνια με σημαντική διακύμανση, νομίζω ότι πρέπει να είναι η εξαίρεση αυτός ο τρόπος μεταβολής τιμών και δεν είναι σίγουρο αν θα συνεχιστεί και σε τί βαθμό θα είναι προβλέψιμος. Βλέπωντας και κάνοντας κι εδώ θα είμαστε να συζητάμε στρατηγηκές επιβίωσης.

    Καλό βράδυ mc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τί έγινε πετάχτηκε η βελόνα από τη ραπτομηχανή μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. όΧΙ! Μ' έπιασε πονόματος "βλέπωντας στρατηγηκα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωχ ! έχεις δίκιο, τί να πω; ότι ήταν βράδυ και βιαζόμουν; Δεν θα το πω.

    Είμαι αδικαιολόγητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. γεια σου ευη ! καλο μηνα .
    ενδιαφεροντα σχολια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αυτο το "ενυδρειο" θαπρεπε να εχει και πιρανχας και καρχαριες .

    τωρα , για τις μετοχες , τον τελευταιο καιρο εχω ελαχιστοποιησει τους δεικτες και ταλαντωτες που χρησιμοποιω , καθως και την αναγνωση ειδησεων που τις αφορα και υπακουω ψυχρα σε καποια απλα σηματα αγορας αγορας και πωλησης. αποδιδει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γειά σου Nantia,

    κάπου - κάπου ένας συγκριτικός χάρτης μετοχών μας χρειάζεται για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα. Όσο για τους δείκτες πολύ καλά κάνεις και τους έχεις περιορίσει στους απολύτως απαραίτητους γιατί "ουκ εν τω πολλώ το ευ".

    στο ενυδρείο έβαλα γούρικα χρυσόψαρα μόνο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σωστα, ειναι και ολιγαρκη τα ψαρακια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έτσι όλο και κάτι θα περισσεύει να πάρουμε κι εμείς από το ΧΑΑ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα Εύη,καλησπέρα φίλες και φίλοι.Ο Αύγουστος μας ζαλίζει και μας θαμπώνει.Άρχισε διόρθωση αγαπημένη συνάδελφε ή απλά το ΧΑΑ παίρνει τις ανάσες του μέσα στην αντηλιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα φίλε μας Νίκο.

    Άρχισε διόρθωση, για πόσο κάτω θέλει μελέτη, δεν είναι εύκολο να το βρει κανείς, εγώ καλού κακού εφάρμοσα μέθοδο προστασίας κεφαλαίου. :-)

    Πάντως για φυσιολογική τη βλέπω ίσα-ίσα για μια ανάσα μετά την μεγάλη άνοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εύη,αύριο θα σε μιμηθώ.Για ένα μικρό ποσοστό,αλλά θα σε ακολουθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σήμερα είδα ότι δεν πήγαινε πιό πάνω από τα 21€ κι έτσι τα έδωσα market πέτυχα τιμή 20.86€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αλλά μην παρασύρω κανέναν γιατί εγώ ως γνωστόν βγαίνω νωρίτερα από ό,τι πρέπει. :-)

    Καλημέρα στην παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εύη ,Εύη ,καλημέρα .
    Τι είναι αυτά που διαβάζω; Πούλησες με το πρώτο μαύρο κερί ή χτύπησε το κυλιόμενο στοπ;
    Γιατί δε σε πιστεύω; γιατί; :-)
    Καλά χαλάρωσε πλάκα κάνω, πάντως το ότι δεν πούλησα χθες μάλλον σε καλό μου βγήκε.
    'Εχεις ακούσει που λένε "κοιμάται και η τύχη του δουλεύει" ; ακριβώς αυτό μου συνέβει.
    Το χω αρχή να εφαρμόζω κυλιόμενο στοπ στο -3% έστω και ενδοσυνεδριακό ,παρόλα αυτά στο χθεσινό κλείσιμο κάτι άλλο έκανα και δεν το πήρα χαμπάρι,ευτυχώς δηλαδή ,θα μου πεις άλλη φορά μπορεί να το πληρώσω ακριβά ,σωστό και αυτό. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. αχ, αυτα τα stop ! loss, εννοω....
    "εφαγα" ενα τετοιο χθες , οχι στην ετε , σ αυτην που κατρακυλησε-καταβαραθρωθηκε ( λεμε τωρα ) .
    ευτυχως δεν τηρησα αυτο που εχω συμφωνησει με τον εαυτο μου , να φευγω την επομενη μερα.
    ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΜΑΥΡΟ ΚΕΡΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και κατι για τον καυτο μηνα Αυγουστο, evie μας.

    http://www.youtube.com/watch?v=jLzdGXbPLFE

    http://www.youtube.com/watch?v=N090STPx-2M

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα ApoStel,

    Μην παρασύρεστε από μένα :-)

    Λοιπόν αφού είχα κέρδος από την τελευταία μου κίνηση είπα καλύτερα να τα πάρω τώρα που τα βλέπω στο tableau παρά να τα κοιτώ να χάνονται :-)

    Κι αύριο μέρα είναι για νέα κίνηση, λέω εγώ μέσα μου. Άλλωστε προέχει η ψυχική μας ηρεμία κι από ψάρια ο ωκεανός πάντα θα έχει. (φιλοσοφία κάγκουρα :-) )

    Θα φτιάξω σχετικό πίνακα για αυτό που λέω, στο επόμενο ποστ, για να μου πείτε τη γνώμη σας.

    Η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο στο ΧΑΑ κι έχεις δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα αγαπητή φίλη Νάντια ,καιρό έχουμε να βρεθούμε μαζί σε φιλικό μπλογκ , από ότι κατάλαβα σε πλάκωσε ο a(r)apis :-)
    Τι μπορεί να πει κανείς ,δυσκολίες πολυτελείας για παίκτες αξιώσεων.
    Εντάξει σε τέτοιες περιπτώσεις που το κερί βγάζει μάτι ,δεν το συζητάμε ,πουλάμε ή και αγοράζουμε (π.χ ΕΤΕ όταν έκανε +10)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. καλημερα, αγαπητε !
    αυτο ηταν πλακωμα ! και ηταν βαρυς ! χαχα!
    δε βαριεσαι, καλα ειχα περασει μαζι του δυο μηνες τωρα, παντα εγω τον παρατουσα, αυτος ,παντα λιγο παρακατω , με περιμενε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πανέμορφες μουσικές οι επιλογές σου Nantia, θα της βάλω στο επόμενο ποστ!

    Αχ! αυτά τα μαύρα κεριά... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα Εύη,καλησπέρα Apostel και Nantia.Φίλη Nantia χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε σε αυτή την ειλικρινή σελίδα. Εύη έδωσα σήμερα τα της ΑΜΚ ,δεν ήταν άσχημα.Λέω να επιστρέψω και σε μία παλιά αγαπημένη,στον Σαράντη.Έχεις γνώμη καλή μου συνάδελφε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα Νίκο, μόλις γύρισα από μια βραδινή βόλτα στην Πάτρα.

    Σίγουρα τα κομμάτια της ΑΜΚ δόθηκαν με κέρδος, επομένως σίγουρα είναι σωστή κίνηση. Το Σαράντη δεν τον έχω δει καθόλου, ευκαιρία να δω το διάγραμμά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γειά σου Nantia :-)

    Σαράντη είδα λίγο, κατηγορία, χονδρικό εμπόριο, όγκος σήμερα 58.000 κομμάτια και μόλις διορθώνει από ένα τοπικό υψηλό.

    τα 4.70 είναι δύσκολη οροφή προς το παρόν. Όμως, δεν έχω παρακολουθήσει από κοντά τη μετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα ApoStel,

    ευχάριστο το μπάι μπάι στην ΕΤΕ τώρα που είναι με κέρδη :-)

    Θα την ξαναγοράσουμε όμως με τό ίδιο κεφάλαιο, περισσότερα κομμάτια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα Νίκο, επίσης καλή εβδομάδα!

    Είμαι περίεργη τί θα γίνει στη συνέχεια στο ΧΑΑ, γιατί έχει καλύψει το 38,2% της πτώσης του 2008, όχι μόνο η ΕΤΕ, όχι μόνο ο ΓΔ, αλλά και ο DOW και φυσικά η Γερμανία, Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αίθουσα ζαχαροπλαστείου Un petit bateau...