Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ταγγέρη

Δε χρειάστηκε και πολύ μεγάλο ταξίδι για να πάει στην Ταγγέρη ο Σεραφείμ Καρνό, που τον λέγανε πιο σύντομα Σερά ο Σημαδεμένος. Πέρασε στην Ισπανία απ’ το Περινιάν, ρεμπέλεψε κάμποσο στις επάνω πολιτείες, ίσα ίσα μέχρις ότου να ξεχαστεί η «δουλειά», μετά κατηφόρισε με κείνα τα ασπρογάλαζα λεωφορεία το δρόμο της Γκρανάντας, πήρε μιαν αναπνοή στο Μορτίλ, ήρθε στη Μαλάγκα, με τα στημένα βαρελόκρασα στην προκυμαία και την ιστορία των Μαυριτανών της πάνω citadelle du dιsert (pastel)Claude TEXIER pastelliste στο κάστρο του λόφου κι απ’ την Αλγεθίρα, την καρδιά της Τζιμπράλτας, μπήκε «τούκου τούκου» σ’ ένα ψαροκάικο με μοτόρι κι ήρθε με σύντομη νοτιοδυτική ρότα στην ελεύθερη πόλη.
Πριν σημαδευτεί ο Σερά Καρνό αλήτευε στην Κανεμπιέρα της Μαρσίλιας, από κάτω το Βιέ-Πορ και τη θαμπή Λεωφόρο της Δημοκρατίας, μέχρι επάνω το τέρμα του τράμ, πούλαγε όλων των ειδών τις αρλούμπες στα πεζοδρόμια του Καφέ Γκλασιέ, έκανε τον οδηγό στους περίεργους που τρέχανε με τις πασαρέλες στο νησάκι του Μόντε Κρίστο ή σκαρφαλώνανε με το φενικυλαίρ στην Παναγία της Γκαρντ, είτε ξεφώνιζε πίσω απ’ την πλατεία του Ταχυδρομείου στις «Φετ Φοραίν» που παρουσιάζανε θαύματα, σκοποβολές, παιχνίδια και σκανδαλιστικά θεάματα. Ο Σερά ήτανε ένα καλό παιδί, χωρίς μουστάκι, προσπαθούσε να κρατηθεί τίμιο, πήγε φαντάρος και φόρεσε τη γαλάζια στολή, έπιασε σαν βέρος Μαρσεγιέζος κοκοβιούς με την πεταχτή και αγαπητικές με τη γοητεία του κι ονειρευότανε ένα καπνοπωλείο, να ‘βαζε λέει την ταμπέλα του «Μπυρώ ντε Ταμπά Σεραφείμ Καρνό», να ‘πινε τ’ άσπρα Περιέ του και να έτρεχε τις Κυριακές στα φούτμπωλ μ’ ένα μπερέ μπάσκικο στο κεφάλι.
Το καράβι που κουβάλαγε τα μεγάλα του πεπρωμένα λεγότανε "Βίκινγκ" κι ήρθε με νορβηγέζικη σημαία ν' αράξει στο λιμάνι. Έτυχε, λοιπόν, ο Σεραφείμ να 'χει βγει παγάνα για μεροκάματο, φύσαγε και κείνος ο Μιστράλ που σηκώνει τις τσίγκινες στέγες, ξεραΐλα είχε πέσει στην πιάτσα, και λόγω αψιλίας έμπλεξε ο Σεραφείμ με τον Νορβηγέζο. Πέρασε τα λαθραία, ολόκληρο ένα πακέτο, το παρέδωσε στους Κορσικανούς των κάτω καφενέδων, πήρε το παραδάκι, άνοιξε τα μάτια του. Καλή δουλειά να βγάζεις δέκα και δεκαπέντε χιλιάρικα με μια βόλτα στο λιμάνι. Ο Σερά μπήκε στο γκεζί.
Η Μαρσίλια, το Παρίσι, η Λυών, όλες οι μεγάλες φραντσέζικες πολιτείες, "δουλεύουνε" ογδόντα τοις εκατό με τους Κορσικανούς. Είν' όλοι τους, ένα κι ένα παιδάκια, καλοντυμένα, με το πιστόλι στην "από μέσα", με μάτσα τα δεκαχίλιαρα στις τσέπες, μ'όλες τις "γκόμενες" στη διάθεσή τους και έχουνε τα μέσα στις μεγάλες πόρτες. Ο Σερά Καρνό άνοιξε τα μάτια του, είδε τι κορόιδο ήτανε τόσον καιρό και γίνηκε το ένα του μαζί τους. Έκανε τον "ψιλολόγο" στην αρχή, μετά τσακώθηκε με τον Λουτσιάνο κι ο Κορσικανός, θερμοαίματος, τον κάρφωσε με τη νάγια του στ' αριστερό μάγουλο. Ο Σερά δεν άφησε τη δουλειά να περάσει έτσι. Του την έστησε, το πρωί βρήκανε τον Λουτσιάνο με πηγμένα αίματα στο σβέρκο, τον πήγανε στο νεκροτομείο κι η πιάτσα εκτίμησε πολύ το "καλόπαιδο που καθάρισε έξυπνα και αμίλητα". Ο Σερά προβιβάστηκε, απόκτησε διαμέρισμα, έβαλε μέσα βάζα και πίνακες, γίνηκε πια εισοδηματίας κι έπαιρνε πόντους στις καλές δουλειές.
Ένα-δυο χρόνια ο Σερά ο Σημαδεμένος πέρασε ζάχαρη. Όμως, τότε που βρέθηκε σε κατάσταση ανυπαρξίας ο κύριος Ντυλέν -αγοραί πωλήσεις πολύτιμων λίθων- και δε βρεθήκανε οι πολύτιμοι λίθοι, η αστυνομία άρχισε να γίνεται ενοχλητική. Ο κύριος Ντυλέν είχε έναν γαμπρό βουλευτή, γράψαν οι εφημερίδες, δημιουργήθηκε σκάνδαλο. Ο Σερά ετοίμασε τα μπαγκάζια του. Ανέβηκε στο Περπινιάν με τη μικρούλα την Πεζώ του, πήρε τις σπανιόλικες στράτες και κατέληξε ότι θα 'τανε σίγουρος στην Ταγγέρη που δε λογαριάζει κανέναν, μια κι είναι ζώνη διεθνής και κει μέσα κάνουνε κουμάντο τρακόσιες αστυνομίες μαζί.
Ο Σερά πέρασε το "Σταίιτ του Γιβραλτάρ" και κατέβηκε στο λιμάνι με τα χαρτιά του εντάξει. Η πολιτεία κοιμότανε μέσα στη μεσημεριάτικη ζέστη, έκανε δηλαδή την κοιμισμένη γιατί η Ταγγέρη δεν κοιμάται ποτέ της, (Pastel) Claude TEXIER pastelliste στις γωνιές οι σαράφηδες ταμπουρωμένοι λέγανε σε ταμπέλες μ' εννιά γλώσσες ότι αλλάζουνε νομίσματα, στο ξενοδοχείο "Μορόκο" του δώσανε καλή κάμαρα και του ετοιμάσανε μπάνιο. Ο Σερά μπήκε στη μπανιέρα μ' ένα αίσθημα σιγουριάς, έβαλε κολόνιες και πατσουλιά, ξυρίστηκε και κατέβηκε να δει τα "κόζα", τι γίνεται, πώς ζει ο κόσμος, πού υπάρχουνε καλές δουλειές και καλά μπουκάλια.
A Market (Pastel) Claude TEXIER pastelliste Η Ταγγέρη είναι η πιο έξυπνη πόλη της Γης. A Market (Pastel) Claude TEXIER pastelliste Δε δείχνει τίποτα από τη βρωμιά της και μόλο που 'ναι γεμάτη αραπάδες, ακόμα κι η φρουταγορά της είναι τεφαρίκι καθαριότητας.








Market atmosphere (Pastel) Claude TEXIER pastelliste 'Ολες οι φυλές του Ισραήλ περπατάνε στην Κορνίς και στα σοκάκια της, τα λευκά διοικητικά κτίρια έχουνε μιαν ησυχία νοσοκομείου, Fes' alley (Morocco)Pastel Claude TEXIER  οι κύριοι της Ιντερπολ είναι γελαστοί κι έχουνε κάτι κοιλάρες τόσο αστικές που λες κι είναι ικανές να χωνέψουνε κάθε ατιμία. Κάθε νύχτα μέσα στα καλντερίμια της βρίσκονται πέντ' έξι σκοτωμένοι, όλοι παιδάκια με λαμπρό παρελθόν, σπιούνιοι, δολοφόνοι, λαθρέμποροι, τέτοιοι. Όμως κανένας δε δείχνει να σκοτίζεται για τα γεγονότα κι οι εφημερίδες τα γράφουνε στα ψιλά, λες και πρόκειται για ρεκλάμα των κάλων.
Ο Σερά ο Σημαδεμένος ήπιε στα μπαρ, είδε χορούς από Μαροκινές με σημάδια στα μούτρα, έκανε κέφι με ναυτικούς που παίξανε ξύλο και τίποτ' άλλο. Πέντε μέρες και το πήρε απόφαση. Η Ταγγέρη δεν κάνει φράγκο, θα καθόταν εδώ μέχρι να 'ρθουνε τα καλά νέα και θα ξαναγύριζε στο βασίλειό του στη Μαρσίλια. Είχε στην τσέπη του μπόλικο παραδάκι, τις πέτρες εκείνου του μακαρίτη του Ντυλέν και χώρια που πούλησε την Πεζώ του στην Μπαρτσελώνα. Με τόσα λεφτά θα μπορούσε να κάνει μεγαλεμπόριο μπανάνας ή ν' ανακατευτεί σε καμμιά δουλειά με "ξανθές", όπως λένε στη Γαλλία του το λαθρεμπόριο των αμερικάνικων τσιγάρων. Όμως προτίμησε να κάτσει φρόνιμα, άντε τώρα ν' ανοίγεις παρτίδες σε ξένα χωράφια κι επιτέλους είχε κι αυτός δικαίωμα να "ξεκουραστεί" δυο-τρεις μήνες.
Εκείνο που του 'λειπε του κακομοίρη του Σερά ήτανε η παρέα. Να 'σαι Μαρσεγιέζος και μόνος σου σε κοτζαμ πολιτεία δε γίνεται κι όταν μάλιστα έχεις την τσέπη γεμάτη παραδάκι. Μια παρέα χρειάζεται, γλυκαίνει τη ζωή, τρώει μαζί σου και της ανάβεις και καμμιά σφαλιάρα άμα έχεις τα νεύρα σου. Ο Σερά έψαξε σ' όλη την Ταγγέρη, είδε κάτι κοκκινομάλες Αμερικάνες και σιχάθηκε, είδε σπανιόλες του σκοινιού και του παλουκιού και αηδίασε, είδε ντόπιες και τον έπιασε μυρμηρία. Αυτός ήθελε μια Φραντσεζούλα, από εκείνες που η μυτούλα τους σπαθίζει τον αέρα, που τρώνε σαλιγκάρια με άσπρο κρασί και που σέρνουνε τραγουδιστά την κουβέντα τους.
Eastern day-dreaming (Pastel) Claude TEXIER Η Φραντσεζούλα που ήρθε λεγόταν Μπλανς κι ο διάβολος ξέρει πώς βρέθηκε σε τούτον τον καταραμένο τόπο. Όμως ήτανε τρυφερή και γλυκιά σαν Κρεπ-Συζέτ. Λοιπόν, ο Σερά ο Σημαδεμένος ένιωσε να ξυπνάει μέσα του ο ζαντιγιόμ, ο ευγενής Γάλλος, και της χαμογέλασε και της είπε για την πατρίδα του και την κουβάλησε μαζί του να χορέψουνε απαράλλακτα, όπως θα ‘κανε αν βρισκότανε στη Μασσαλία του.
Τη νύχτα, αργά όπως έβγαινε λειψό απ’ αριστερά το φεγγάρι, ο Σερά κάθισε μαζί της στη βεράντα. Το γκαρσόνι έφερε ένα μπουκάλι σαμπάνια ροζέ από εκείνη που πίνουν οι Νότιοι Γάλλοι, ο κήπος μύριζε τζαντζαμίνι, πέρα μακριά η θάλασσα έγραφε με σκούρο ασημί τις σπληάδες της. Ο Σερά πήρε το χέρι της στο δικό του κι είπε ένα σωρό τρυφερές κουβέντες μια αράπικη μουσική έκλαιγε μακρόσυρτη κι ενοχλητική. Όλα ήτανε αριστούργημα.
Όλες οι Μπλανς του κόσμου είναι ίδιες και εφαρμόζουνε το ίδιο σύστημα. Πρώτα ακουμπάνε το κεφάλι τους στον ώμο κάποιου Σερά, μετά αναστενάζουνε και δείχνουνε διαθέσεις να δακρύσουνε, πιο μετά κάνουνε τις δύσκολες και τις δυστυχισμένες. Τούτη εδώ η Μπλανς σερβίρισε μιαν ιστορία γεμάτη ψέματα, γιατί έτσι πλαστήκανε οι Σερά και οι Μπλανς από τον καιρό του Παραδείσου. Wine Label (Oil Painting) Madison Moore
Όταν χωρίσανε, το μπουκάλι ήτανε αδειανό από σαμπάνια και οι καρδιές τους γεμάτες έρωτα. Ο Σερά άρχισε να βρίσκει την Ταγγέρη χαριτωμένη. Πριν τον πάρει ο ύπνος άκουσε να λαλάν τα κοκόρια.
Το πρωί μπήκε κάτου από το ντους και ξανακέρδισε τα νεύρα του. Στις φρυγανιές βρήκε την ψυχραιμία του. Μάλιστα. Γιατί να μην παντρευτεί; Κάποτε θα παντρευότανε, όλοι οι άντρες καταλήγουνε σ’αυτό το θλιβερό συμπέρασμα. Αντί να γυρίσει στη Μασσαλία και να ξαναρχίσει τις δουλειές με τα παιδιά, θα μπορούσε ν’ανέβει σε καμιά πόλη βορινή και ν’ ανοίξει το καπνοπωλείο του. Θα σκάρωνε και τίποτα απογόνους που θα τους δίδασκε ηθικές αρχές, καλήν ανατροφή και καθολικά τροπάρια. Λεφτά είχε, και κείνες οι πέτρες του κυρίου Ντυλέν φτάνανε για ένα έντιμο μέλλον. Ο Σερά άρχισε να γίνεται τίμιος, ήτανε το πρώτο σημάδι κατάπτωσης και γηρατειών. Τίμιοι γίνονται όσοι δεν έχουνε το θάρρος να κάνουνε ατιμίες και τίμιοι φαίνονται όσοι έχουνε την εξυπνάδα να κρύβουνε τις ατιμίες τους.
Ο Μαρσεγιέζος πέταξε τον Σερά τον Σημαδεμένο στα σκουπίδια και πήρε ένα ύφος «κυρίου Σεραφείμ Καρνό». Πήρε κι ένα μπουκέτο λουλούδια άσπρα σαν την αγνότητα και την περίμενε στο σαλόνι. Όταν την είδε να ‘ρχεται πεταχτή σαν πουλάκι, γίνηκε ρομαντικός.
-Το σκέφτηκα, είπε. Θέλεις να παντρευτούμε;
Όλες οι Μπλανς κολακεύονται όταν τους προτείνει κάποιος Σερά γάμο. Τούτη δω η Μπλανς δάκρυσε. Ήτανε από άρνηση.
-Όχι Σεραφείμ, απάντησε. Πέρασα πολλή δυστυχία. Δεν έχω να σου προσφέρω τίποτα. Πώς θα ζήσουμε;
Ο Σερά ο Σημαδεμένος ξύπνησε μέσα στο μεσιέ Σεραφείμ Καρνό και του ‘δωσε θάρρος.
-Έχω εγώ, είπε. Θ’ ανοίξουμε ένα μαγαζί στη Νάντη, στη Λίλη, στο Μπορντώ, όπου σ’ αρέσει.
Κατέβασε τα μάτια της και μια βδομάδα αργότερα τα’ άνοιξε γεμάτα έκπληξη να θαυμάσει τις πολύτιμες πέτρες του μνηστήρα της. Ο Σερά καμάρωνε.
-Όλες μου τις οικονομίες τις έντυσα σε πολύτιμες πέτρες. Έκανα μεγάλες δουλειές στην Αφρική. Τώρα βαρέθηκα πια.
Η Μπλανς δε μίλησε. Μόνο του ‘σφιξε το χέρι.
Το ίδιο απόγευμα, ένας κύριος κομμάτι στεγνός έσφιγγε και τα δυο χέρια του Σερά του Σημαδεμένου. Τα ‘σφιγγε με χειροπέδες. Ο κύριος ήτανε της Ιντερπόλ. Πλάι του στεκόταν η Μπλανς.
-Με συγχωρείς, Σερά. Είμαι κι εγώ της αστυνομίας. Έπρεπε να βρούμε τις πέτρες Ντυλέν.
Ο Σερά δε μίλησε. Ο νόμος του παιχνιδιού είν’ έτσι: «Κέρδη και ζημίαι». Μόνο αργότερα, στις φυλακές της Τουλών, άνοιξε την καρδιά του.
-Δε με νοιάζει που μ’ έπιασε. Με νοιάζει που μου ‘κανε τσιριμόνιες να την πατρευτώ. Δεν ήθελε, λέει, το γάμο. Πώς δεν ήθελε, αφού ήτανε γυναίκα αυτουνού του τράγου που μ’ έπιασε;
Κι έσπαζε το κεφάλι του να καταλάβει. Σαν να είναι ποτέ δυνατόν οι Σερά να καταλάβουν τις Μπλανς του κόσμου τούτου!
Νίκος Τσιφόρος


Από την ταινία "Χαμένοι Άγγελοι" του Νίκου Τσιφόρου (παραγωγής 1948-49) εμφανίζεται ο Μανώλης Χιώτης με τρίχορδο μπουζούκι, συνοδεία λαϊκής ορχήστρας και ερμηνεύει μαζί με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Ανδρέα Σπαγγαδώρο τη συνθεσή του "Εσυ είσαι η αιτία που υποφέρω".

89 σχόλια:

  1. Usound δεν είναι, αλλά καλόοοοοοοοοοςςςςςςς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε συ ευη,ολο τον τσιφορο τον ειχα διαβασει οταν υπηρετουσα την θητεια μου,μου τον εστελνε η κακομοιρα η μανα μου για να μην στεναχωριεμαι εκει που ημουν..τον γουσταρω τρελλα,αλλα μου θυμιζει εκεινη την εποχη και με μελαγχολει,γιατι δεν θα ξαναρθει..(πανε τα νειατα μας,γερασαμε...)
    τελος παντων,βλεπω οτι εχεις συγγραφικο μπλοκαρισμα,κοιτα,καλυτερα να ξεκουραστεις λιγο και οταν σου ξαναρθει να ξαναρχισεις..θα σου προτεινα εντωμεταξυ να ποσταρεις μερικους πινακες σου,απο οτι θυμαμαι ηταν πολυ ωραιοι..
    για να ειμαι απολυτως ειλικρινης,προτιμω ο μπλογκερ να εχει πρωτογενες υλικο(δικο του),οποιο και να ειναι αυτο και να μην βαζει αποσπασματα αλλων,οσο αξιολογα και να ειναι..
    το ξερεις οτι σε αγαπαω και ελπιζω να μην παρεξηγησεις αυτα που εγραψα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρη, τον Τσιφόρο τον διαβάζω τώρα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, κάλιο αργά παρά ποτέ που λένε, γιαυτό συγχώρα μου τον ενθουσιασμό να τον βάλω στο ποστ :-).

    Πίνακες θέλεις; Ναι αμέ, θα βάλω. Έχω ένα στα σκαριά, θα τελειώσει, αν επιτέλους ασχοληθώ μαζί του.

    Δεν παρεξηγούμαι εγώ, ίσα-ίσα που οι επιθυμίες των φίλων, είναι διαταγές εδώ μέσα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλός !
    Για τη ζωγραφο τα ειπαμε! super στο ειδος της .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα καλή φίλη Εύη,καλό χειμώνα να έχουμε.Καλησπέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Νίκο, καλό χειμώνα και καλή σχολική χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Μπλάνς ,ε, Εύη εννοώ.:-)
    Υπέροχη η Ταγγέρη του Τσιφόρου, δε φανταζόμουν κάτι τέτοιο όταν άκουγα Τσιφόρος ,ντροπή το ξέρω αλλά δεν έχω διάβασει τίποτα δικό του (όχι ότι έχω διαβάσει κανέναν άλλο :-(( ... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είδες ApoStel; Καλά έκανα λοιπόν κι έβαλα λίγο Τσιφόρο στο καραβάκι.

    Αν και όλοι έχουμε δει τις ελληνικές ταινίες με σενάριο και σκηνοθεσία Τσιφόρου, όπως τη Σωφερίνα, μια τρελή οικογένεια κλπ, εντούτοις, δεν έχουμε διαβάσει όλοι, τα μυθιστορήματά του.

    Βρήκα την ευκαιρία και κάθε Σάββατο αγοράζω μερικά βιβλία του από τα περίπτερα (μια σειρά από ΤΑ ΝΕΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλά έκανες,όχι μόνο για την Ταγγέρη, αλλά και γιά όλες τις (εμπνευσμένες από τρίτους) αναρτήσεις.
    Σίγουρα η πρωτότυπη σκέψη-ανάρτηση έχει τη δική της χάρη , όμως ότι και η παρουσίαση Νijinsky ή Αριστοφάνη π.χ δεν υστερεί σε ομορφιά.
    Πολύ περισσότερο αν αυτή είναι μέσα από ένα όμορφο μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου άρεσε ο Τσιφόρος όπως και ο Αριστοφάνης ειδικά για τον Αριστοφάνη είπα να μεταφέρω καλοκαιριάτικα, λίγο από τον αέρα της Επιδαύρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά Εύη ,μη το σοβαρεύεις, χάρισε μας κανά χαμόγελο.:-)
    Εννοείται ότι σου άρεσαν,δε είπα ότι τους παρουσίασες από υποχρέωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαμόγελα; όσα θέλετε :-)) Σιγά μη χάσουμε το κέφι μας! :-)

    Άσε που θα ξαναβάλω έτοιμα κείμενα κι ας λέει ο Haros :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να λέμε και του Χάρου το δίκιο, μία εκκρεμότητα ως (και) χρηματιστηριακό μπλόγκ την έχεις.
    Περίμενα είναι αλήθεια, ανάλυση για την συμπεριφορά της Εθνικής προ και μετά βουλευτικών εκλογών, δεν είναι απαραίτητο βέβαια να υπάρχει συσχέτιση ,αλλά αν δεν το ψάξεις ποτέ δε ξέρεις.
    Τέλος πάντων ,αν δε σου κάνει κλίκ ,θα βρούμε ευκαιρία να το συζητήσουμε μέσα από τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το είχαμε δει με τον mc, σχετικά με τη συμπεριφορά του ΓΔ 20 συνεδριάσεις προ των εκλογών, στατιστικά, το διάστημα αυτό, διατηρούσε οριζόντια μετριοπαθή πορεία, εκτός από το 2007 που έπεσε.

    Τώρα δεν πιστεύω να σημαίνει πολλά αυτή η παρατήρηση για την συμπεριφορά του ΓΔ και σε αυτές τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απ' ό,τι βλέπω στην πέσανε! Ξανά γραμμούλες, Εύη!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εύη, ναυαρχίδα ημών των "εκεί έξω", βάλε ό,τι σου κατέβει.Έτοιμα, δικά σου, φρέσκα, νωπά, κατεψυγμένα... Ό,τι να ναι. Εχουμε εμπιστοσύνη στις επιλογές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έγινε Protesilae, αν όμως κάνω καμμιά στραβή να μου τη λέτε, άνθρωποι είμαστε βρε αδελφέ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλημερα evie!
    ξεσκονιζω τη γυαλινη σφαιρα ,αφου γραμμουλες τελος !
    βρε τι παθαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Tί έπαθες, εσύ Νάντια; Σου κόψανε το γάλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. οχι! το συνοδευτικο του πρωινου καφε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα σε όλους, να σερβίρω καφέ;

    φέρε και τη γυάλινη σφαίρα nantia να δούμε το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπααααα! Μετά τις τσιπούρες με πειράζει ο καφές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πελαγίσιες, ε; Μη με περάσετε και για κάνα μπατίρη τεχνικό αναλυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. πού τις κονόμισες; Συνήθως λένε ότι είναι πελαγίσιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. τσιπουρες για πρωινο? χαχαχα!

    βρε ευη, η σφαιρα μου λεει: αναμονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. α! τότε καλά κάθομαι στα αυγά μου κι εγώ Nantia και δεν κάνω τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ναι, για μεσημέρι συναγρίδα. Βραδυνό δεν τρώω . Τσιμπάω κανα μισόκιλο χαβιάρι μαύρο για τη λιγούρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όχι! Ταχινέλλης. Ποικιλία τού 677 π.χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλά και πώς δεν έπαθες τίποτα; Πρόσεχε τί τρως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ασε το βραδυ! ανησυχο υπνο θα κανει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Λες nantia; Μπα δεν το πιστεύω, ίσα-ίσα, μια χαρά ύπνο θα κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ετσι μου ξηγιεσαι λοιπον..τωρα βαζεις ΚΑΙ χαμογελακια..σε λιγο θα αρχισεις να γραφεις με πολλα ΤΟΤΕ...παρε την φωτο μου λοιπον διπλα στο σχολιο,για να την δεις οταν ξυπνησεις να σου ανοιξει η ορεξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Α! η ζωή είναι λίγη hare μου, γιαυτό θέλει να την περνάς όμορφα και όπως έλεγε κι ο Χορν, "Μιά ζωή την έχουμε κι' αν δεν τη γλεντήσουμε
    τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντίσουμε..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Εγκαταλείποντας πλέον τις συμβατικές τεχνικές σύγκρουσης, ο Swear, το μεγαλύτερο μυαλό της πολυκατοικίας όπου γεννήθηκε, ίσως και ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου, κηρύσσει τον Ανένδοτο και περνάει σε τακτικές αντάρτικου πόλεως.

    Στη μεγαλειώδη επική ταινία "Ο Καρπαζοκρουπιέρης", υποδύεται έναν κρουπιέρη που αντί να μοιράζει φύλλα στο καζίνο, μοιράζει καρπαζιές στο Κάπιταλ.

    Ο "Καρπαζοκρουπέρης". Προσεχώς στα μπλογκς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. To εδώ μπλογκ ευχαρίστως προσφέρει τις αίθουσες του για την προβολή του τρέιλερ της ταινίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Άστα αυτά εσύ. Μην ασχολείσαι (ασχολούνται άλλοι).
    Γράψε κανένα θαλασσινό θέμα. Κάτι πρωτότυπο, να μην υπάρχει σε blog.

    Γράψε για εκείνα τα μαονένια ταχύπλοα της δεκαετίας του '50-'60, τις λιμουζίνες του νερού. Σαν το Riva Aquarama, ας πούμε. Τέτοια αριστουργήματα. "Πλωτά έπιπλα" τα έλεγαν. Θα μου πεις, και ποιός νοιάζεται για τέτοια σκαριά ? Μην το λες. Μπορεί να εκπλαγείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ψάξτο. Είναι κι άλλα μοντέλα της Riva, το Οlympic, το Florida, το Junior και δεν ξέρω ποιά άλλα. Όλα χειροποίητα έργα τέχνης, από μαόνι Ονδούρας. Θαύματα της ναυπηγικής. Αποπνέουν άρωμα άλλης εποχής, κοσμοπολίτικο βέβαια, αλλά πάντως όχι νεοπλουτίστικο.Τώρα δεν βγαίνουν πιά τέτοια σκάφη. Μόνο κάτι απαίσια πλαστικά, που πετάνε πάνω στο νερό. Εξάλλου, δεν υπάρχει καν μαόνι Ονδούρας, τα ξεπάστρεψαν όλα τα δέντρα. Μόνο κάτι αφρικάνικα "μαόνια" υπάρχουν στο ξυλεμπόριο, σίπο και τέτοια. Έτσι, όποιος ψάχνει να βρει παλιό Aquarama σε καλή κατάσταση, ας πούμε του '70, θα πρέπει να σκάσει καμμιά 300άρα χιλιάρικα. Τα άλλα, τα πιό μικρά, είναι πιό φτηνά (με καμμιά 50άρα βρίσκεις). Θέλω να πω, το καλό πράγμα έχει διαχρονική αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πράγματι, από ό,τι είδα, είναι υπέροχα σκάφη!

    Στο τέλος του βιντεο φαίνεται ένα Riva http://www.youtube.com/watch?v=HfP8lVfbg5w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Eϊδες τί ωραίο ? Κοίτα κι εδώ ο μερακλής, τί έφτιαξε. Πήρε το ρημάδι του '66 (συνομήλικό μου) και το έκανε καινούργιο. Τώρα, τί θα του κόστισε, μην τα ρωτάς.
    http://www.youtube.com/watch?v=FzfIQ3_I-0c&feature=PlayList&p=7723D77D65D6E7C3&index=0&playnext=1

    Πάρε κι αυτό το άρθρο, είναι χρήσιμο.
    http://www.in.gr/Reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=12770&lngChapterID=12774&lngItemID=25117

    Της ζουρλής γίνεται στα μπλογκς. Δεν ξέρω αν είδες. Αλυσιδωτές αντιδράσεις προξένησε η αποκαθήλωση του Καραβιού. Πέφτει λυντσάρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σιγά, ρε! Μην την κάνουμε και ηρωίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. μπουρλότο! που έλεγε και η Σαπφώ Νοταρά στην ταινία με τη Βουγιουκλάκη και το λαγό στιφάδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μάλλον πάει για αγιοποίηση η Εύη.

    Εμείς Usound, που μας έχουν μισοκρυμμένους, τί λές, θα καταφέρουμε να ανακηρυχθούμε Όσιοι, τουλάχιστον ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Απίθανα σκάφη! Κατασκευάζονται σαν χειροποίητες Rolls Royse, πολύ πιο κομψά όμως. Οι Ιταλοί έχουν την φινέτσα στο αίμα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αναρωτιέμαι μήπως η ποινή περιλαμβάνει και κώνειο!

    Τί να πώ; Γιαυτό προσέχτε, μη ζητάτε πολλούς βαθμούς αγιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπέρα καλή φίλη.Μόλις τώρα άρχισα να διαβάζω σχόλια σε άλλα blogs για την συμπεριφορά των παραγόντων της ενημέρωσης απέναντι σου.Αναμενόμενη και ευεξήγητη.Όταν ρώτησαν τον Τσιτσάνη για κάποιες δηλώσεις της Μπέλλου εναντίον του απάντησε ήρεμα "Μην την παρεξηγείτε,αγράμματος άνθρωπος είναι" Χαμογελώ.
    Έχουν μείνει μόνοι τους και καμαρώνουν οι ειδικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλημέρα Νίκο, από τη μεριά τους κρίνουν ότι έπρεπε να εξαφανίσουν το blog από τις ονομαστικές λίστες τους. Δεν με πειράζει που εξαφάνισαν τη δουλειά μου μαζί με αυτή εξαφάνισαν Παπαδιαμάντη, Βολανάκη, Ζολώτα, Γύζη, Ιακωβίδη, Debussy και τις σκέψεις των φίλων που κατ;a καιρούς έγραψαν σχόλια στο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. καλημερα evie.
    πειραζει και παραπειραζει, νομιζω.καποια πραγματα δεν χωνευονται , εξ ου και η αντιδραση καποιων.
    καλο διημερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα Nantia, ο,τι και να πούμε, είναι η πολιτική τους, μακάρι να αλλάξει.

    Καλό διήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλημερα. Βγαλτε τις αραχνες απ τα ματια σας

    http://www.youtube.com/watch?v=56D_ONKbifA&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλημέρα vankouls,

    Τώρα πήτε μου είναι δυνατόν να παρουσιαστούν πίνακες ενός Jules Breton, και συνθέσεις ενός Pietro Mascagni σε ένα blog που του απαγορεύεται η προβολή στην πρώτη σελίδα του χώρου φιλοξενίας του; Δεν θα ήταν, αν μη τι άλλο, προσβολή στο έργο των καλλιτεχνών;

    Από την μεριά μου αδυνατώ να συνεχίσω να γράφω σε ένα τέτοιον χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εύη καλησπέρα.Τριγυρίζω σε ιστοσελίδες και με ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι οι καλοί υπερτερούν.Να είσαι καλά και να συνεχίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλησπέρα Νίκο, ας γίνει το καλύτερο!

    Καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ευάκι, καλά είσθε? Άρτι αφιχθείς εν Αθήναις, με ενημέρωσε ο ανιψιός ότι εσφάγησαν εις την ποδιά σας παληκάρια... ;-)

    Καγώ μεθ'υμών, ασφαλώς το γνωρίζετε, και μην ανησυχείτε, είναι και ο Ερμής ανάδρομος, υπήρξε και λίαν δυσχερής σύνοδος την παρελθούσα εβδομάδα, αλλά όλα θα πάνε καλλίτερα.

    Σας ασπάζομαι και σας αγαπώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Γειά σου φιλενάδα , ιδιαίτερο το τελευταίο τριήμερο έτσι δεν είναι;
    Δεν πρέπει να απέχεις πολύ, στο να χρωστάς χάρη στο διαχειριστή της παλιάς μπλοκογειτονιάς που σου έσβυσε και την παραμικρή αμφιβολία για το τι πρέπει να κάνεις.
    ‘Ενα θα σου πω ,η στάση σου ήταν λεβέντικη , το να σου πω ότι ανέβηκες στην εκτίμηση μου δεν λέει τίποτα αφού ήδη ήσουν πολύ ψηλά.
    Το καραβάκι αντί για λιμάνι βρέθηκε στο ποτάμι αλλά το δρόμο του θα τον βρεί.
    http://www.youtube.com/watch?v=20wK_T2lNpE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλησπέρα αγαπητοί μου φίλοι Θρασύβουλε , ApoStel, μακάρι τα πράγματα να πάνε καλλίτερα, και να ηρεμήσουμε.

    Το λέω γιατί προσωπικά είμαι λιγάκι ζαλισμένη. Δεν ήταν εύκολη αυτή η τριήμερη φουρτούνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Εύη,
    Μετά τις καταιγίδες οι καιροί συνήθως γαληνεύουν.
    Σε σκέπτομαι και προσπαθώ να καταλάβω πως νοιώθεις.
    Εύχομαι η εβδομάδα σου να είναι ήρεμη και δημιουργική.
    Και μην ξεχνάς ότι οι καλύτερες για τον καθένα αποφάσεις παίρνονται σε συνθήκες ψυχραιμίας και διαύγειας. Τί λέω όμως?, ΕΣΥ και μόνο
    γνωρίζεις καλύτερα τι είναι καλύτερο για σένα.
    Σε χαιρετώ, τα λέμε....

    periscopio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Periscopio σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και για το ότι με σκέφτεσαι, για όλα τα προβλήματα πιστεύω ότι υπάρχουν λύσεις, κι ελπίζω να βρεθούν οι καλλίτερες.

    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλησπέρα Εύη ,κάτι άσχετο, αλλά επειδή με τρώει η περιέργεια, πόσο σίγουρη είσαι για το "καλλίτερες" ;έξι χρόνια στο δημοτικό,έξι στο γυμνάσιο-λύκειο,τέσσερα στο πανεπιστήμιο,και άλλα τέσσερα μέχρι σήμερα :-) "καλύτερες" το ήξερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Καλησπέρα ApoStel,

    Το καλλίτερες ή καλύτερες το έχω δει να γραμμένο και με τις δύο γραφές, αλλά πολλοί διατείνονται ότι σωστότερη γραφή είναι η πρώτη δηλ. καλλίτερες από το κάλλιστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Αλλωστε η γλώσσα είναι ζωντανή, ζει και "αναπνέει" μαζί με τους ανθρώπους που τη μιλούν. Αξίζει τον κόπο να την μαθαίνουμε συνεχώς όσο ζούμε. Άρα το θρανίο δεν το γλυτώνουμε τί νόμιζες δηλαδή με ένα δημοτικο-γυμνασιο-λυκειο Πανεπιστήμιο τελειώσαμε; Αμ δε! :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλά, αφού δεν τελειώσαμε ,ρίξε μιά ματιά και σε μία αντίθετη άποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Έριξα ματιά στο άρθρο, επομένως έχω δίκιο ως προς το ότι πρέπει να ψάχνουμε τη σωστή γραφή :-). "Καλύτερες" λοιπόν είναι το σωστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Εύη καλησπέρα.Τι κάνεις καλή μου φίλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Καλησπέρα Νίκο, εδώ περνάω την ώρα μου ακούγοντας μουσική. Σκέφτομαι και το επόμενο ποστ. Εσύ; Ταχτοποιήθηκε ο γιός σου στη σχολή του; Είναι ευχαριστημένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ο νέος άρχισε από χθες μαθήματα στο πολυτεχνείο της Κρήτης Εύη. Είναι πολύ ευχαριστημένος,θα κάνει αυτά που του αρέσουν.Άρχισε να μιλάει για ρομποτική και αυτοματισμό.Ξέρεις,τα πρώτα λόγια των νεοφώτιστων.Εύη αληθινά σε ευχαριστώ,αφού θυμάσαι ύστερα από τόσο καιρό δυό φράσεις που σου είχα γράψει.Να είσαι πάντα καλά εξαιρετική φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. A! Ωραία, χαίρομαι, τα όνειρα κι η θέληση είναι καλοί οδηγοί για το μέλλον. Του εύχομαι καλές σπουδές. Μια παρέα είμαστε Νίκο, γιατί να μη θυμάμαι τί λέμε ο ένας στον άλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ευάρα, αναλαμβάνεις υπεύθυνη μηχανοργάνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Εύη μια καλημέρα πριν το ξεκίνημα για το σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Γίνε όσο πιο ξεκάθαρος μπορείς με τη σημειολογία vankouls, μη με κάνεις να ψάχνω διαγράμματα, κι ετοιμάζω το επόμενο ποστ :-) ΜΟΗ - ΜΟΗ πράγματι! πήρε τον ανήφορο, καλά κέρδη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αίθουσα ζαχαροπλαστείου Un petit bateau...