Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Το σπαράγγι ...

και το χιούμορ του Édouard Manet...
ή όταν οι καλλιτέχνες και οι συλλέκτες-κριτικοί έργων τέχνης, είχαν κέφια ...

Edouard Manet (1832-1883)
Asparagus
1880
Oil on canvas
H. 16.5; W. 21.5 cm
Paris, Musée d'Orsay
gift of Sam Salz, 1959


Το εν λόγω σπαράγγι στον πίνακα είναι τα "ρέστα" του καλλιτέχνη προς τον κριτικό-συλλέκτη όταν ο δεύτερος αγόρασε τον πίνακα με τα σπαράγγια στην τιμή των 800 γαλλικών φράγγων. Ο συλλέκτης ήταν γαλαντόμος και αντί του ποσού των 800 φράγκων πλήρωσε 1000. Η λεπτότητα και η εξυπνάδα του καλλιτέχνη έδωσε την απάντηση στην κίνηση του θαυμαστή του με ένα μικρό σε διαστάσεις πίνακα που παρίστανε αυτή τη φορά ένα και μοναδικό σπαράγγι ζωγραφισμένο όμως με πολύ μεράκι και με την ελευθερία και τον αέρα που έδινε στον χρωστήρα του καλλιτέχνη η αίσθηση ότι ζωγράφιζε κάτι μόνο και μόνο γιατί το έκανε κέφι. Το σημείωμα που συνόδευε τον πίνακα, όταν παραδόθηκε στο συλλέκτη ήταν: "Το ένα που έλλειπε από το δεμάτι"

Και το ένα που έλλειπε από το δεμάτι έγινε το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση του Manet, γιατί, για τον Edouard Manet, ο λόγος. (Ο κριτικός τέχνης που ενέπνευσε τον Manet δεν είναι άλλος από τον Charles Ephrussi, Εβραϊκής καταγωγής από οικογένεια τραπεζιτών που κατοικούσε στην Oddesa της Ουκρανίας. Ήλθε στο Παρίσι το 1871 και σύχναζε στα σαλόνια της Mme Émile Straus, της Madeleine Lemaire και της princesse Mathilde.) Ο ρεαλισμός δίνει τη θέση του στον ιμπρεσιονισμό όπου ένα και μοναδικό σπαράγγι απομονώνεται από το δεμάτι για να δώσει όλην την αίσθηση της καθαρότητάς του, όπου αν και ακινητό, είναι εντούτοις ταυτόχρονα, τόσο ζωντανό, θα πει αργότερα ο Georges Bataille!


Από εκείνη τη στιγμή, έγινε συνήθεια στο Manet να ζωγραφίζει έργα μικρά, με σύνθεση από ένα ή δυο-τρία αντικείμενα φρούτα ή λουλούδια, μόνο για το κέφι του, που τα προόριζε ως δώρα σε αγαπημένα του πρόσωπα, παράλληλα με τα μεγάλα του έργα.

Ίσως δεν ήξερε ότι η συγκυρία του πρώτου του έργου με το σπαράγγι θα γεννούσε στις μέρες μας ένα ολόκληρο κίνημα ζωγράφων που έχουν σκοπό την παραγωγή ενός έργου μικρών διαστάσεων καθημερινά. Α painting a day, λέγεται. Σε αυτά τα μικρά εργάκια ο χρωστήρας έχει κέφια ...


Ο πίνακας με τα σπαράγγια ...











λεπτομέρειες από τον μικρό πίνακα με το μοναδικό σπαράγγι


Επί τω έργω : A painting a day από τον Duane Keiser
Γαρίδα & Ψωμί με μαρμελάδα




Musée d'OrsayΤο παρόν άρθρο έχει το ρόλο εισαγωγικού σημειώματος σε προσεχές άρθρο του Πρωτεσίλαου στο blog stavento8 για το μουσείο Orsay. Α! δεν ξέρω, μου το υποσχέθηκε :-)

Καλό Σαββατοκύριακο

73 σχόλια:

  1. Καλημέρα Εύη, καλή μου φίλη. Αναπάντεχο και ωραιότατο το σημερινό σου κείμενο.Οι καλύτεροι και πιο αγαπημένοι πίνακες στο σπίτι μου δεν έχουν πληρωθεί με μετρητά.Ανταλλάχτηκαν με φίλους ζωγράφους έναντι προσωπικής εργασίας.
    Και δεν ξεχνώ ποτέ την ανοησία μου, όταν δευτεροετής το 1972 επισκέφτηκα την πρώτη ατομική έκθεση του Απέργη σε γκαλερί και ο νέος τότε ζωγράφος μου πρότεινε να αγοράσω τον πίνακα που με καθήλωσε με ευκολίες.Δύσκολα τότε τα χρόνια οικονομικά,φοβήθηκα να αποφασίσω.Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Νίκο, αλήθεια είναι, όταν παρουσιάζονται οι ευκαιρίες πάντα κάτι θα μας λείπει εκείνη τη στιγμή. Από την άλλη μεριά, οι νέοι ζωγράφοι πάντα θα υπάρχουν και πάντα κάποιο από τα έργα τους θα είναι ευκαιρία, αρκεί να είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα διακρίνουμε το ταλέντο τους.

    Το σημερινό κείμενο το έβαλα μετά από μία κουβεντούλα στο πολύ ενδιαφέρον blog του Πρωτεσίλαου περί γκαλερί και ιμπρεσιονισμού, έχω βάλει το λινκ.

    Αλήθεια ποιός ήταν ο πίνακας του Απέργη που σου άρεσε και ποιός άραγε να τον έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύη,ήταν ένας πίνακας μικρών διαστάσεων,ο δρόμος μιας πόλης το ηλιοβασίλεμα.Τα χρώματά του ήταν υπέροχα και ένοιωθες ότι βρισκόσουν και συ μέσα στον δρόμο αυτό.θυμάμαι ότι μετά πήγαμε μια βόλτα στην πλατεία της δεξαμενής και ο γοητευτικός Απέργης φιλούσε όλες τις νέες και όμορφες που τον χαιρετούσαν.Μνήμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκο, θα πρέπει να ήταν όμορφος πίνακας!

    Όσο για τον γοητευτικό Απέργη και τα "τυχερά του", το έχουν αυτό οι καλλιτέχνες, είναι μποέμ, και μερακλήδες :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρόσεξε, Εύη! Άλλο πράμα οι μερακλήδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί; Ξέρω ότι οι μερακλήδες τέρπονται από το ωραίο. Λάθος κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα σούλεγα τώρα, αλλά έχε χάρη! Αυτός που ζωγραφίζει τη γαρίδα, μεγάλος καλλιτέχνης αδερφάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι ο ίδιος που ζωγραφίζει και το ψωμί με τη μαρμελάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικος πινακας evie !

    Απ τον αγαπημενο μου (πλην πορτραιτων του που καθολου δεν μ αρεσουν)

    grapes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου Nantia, η τεχνοτροπία του Van Gogh είναι ιδιαίτερη και έδωσε μοναδικούς πίνακες!

    Εδώ ο μικρός πίνακας του Manet μοιάζει περισσότερο στην τεχνοτροπία που χρησιμοποιούν σήμερα πολλοί ζωγράφοι κυρίως στην Αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nαι, μικρες πινελιες , προσεκτικες ο Μanet.
    Ενω ο Ολλανδος παντα -ειδικα στους αγρους- με τις μεγαλες πινελιες ,μου δινει την εντυπωση της βιασυνης , αλλα σιγουρα προκειται περι εξοικειωσης με το θεμα.

    Tυχερουλα , που ζωγραφιζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μακάρι να έβρισκα περισσότερο χρόνο για ζωγραφική Nantia, ζω σε άλλο κόσμο εκείνες τις ώρες!

    Έχω μείνει μόνο με όσους πίνακες έχω βάλει στο "L' Atelier de Petit Bateau", κι έναν μάλιστα τον παράτησα μισοτελειωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πατούσα το καταχώρηση και μου έβγαζε ένα μήνυμα λάθους, εξ ου και οι επαναλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. είναι που είπα ότι έγραψες λίγα!

    Για να πάρει το μήνυμα πρέπει να πατήσεις επιβεβαίωση αρκετές φορές, δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γειά σου Εύη,ωραίος ο πίνακας με τα σπαράγγια.
    Πόσο είπες ότι πουλήθηκε 1000ff; σιγά το ποσό , 1000/6,55957= 152,45 ευρώ, τύλιξέ τον μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ σωστά Apostel! Τόση είναι και τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες στο ιντερνετ, για τα μικρά εργάκια σήμερα! Οι τιμές δεν άλλαξαν! Τώρα για τον συγκεκριμένο! Αργήσαμε κατι χρονάκια από το 1880 που φτιάχτηκε, κατοχυρώθηκε στο μουσείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολυ ωραια ιστορια Ευη!
    Το πολυ και το λιγο σχετικα ειναι.
    Ποσο μαλλον στη τεχνη.
    Ο Σεζαν με κανα δυο μηλα αλλαξε την ιστορια του φωτος στη ζωγραφικη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έτσι είναι Yanni, ποτέ δεν ξέρεις αν αυτό το λίγο που βγαίνει μέσα από την ψυχή κάποιου τι είναι ικανό να αλλάξει στο μέλλον.

    Πριν από λίγο διάβαζα τα σχόλια στο νεώτερο blog σου και το προβληματισμό που είχατε εκεί εσύ και ο επισκέπτης σου για τα παλιά σας κείμενα, πιστεύω πως τίποτα δεν είναι αστείο, τίποτα δεν είναι λιγότερο σημαντικό, γιατί έχει ήδη κλείσει μέσα του ένα συναίσθημα ή μια στιγμή αλήθειας που ζήσατε.

    Όπως ακριβώς ο ζωγράφος με το κύμα, πατούσε πάνω στα παλιά του έργα για να πιάσει το νόημα της μιας και μόνης γραμμής, του ενός και μόνο χρώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα Εύη,καλό μήνα.Κάθε στιγμή που πέρασε έχει σημασία,ας ξεχάστηκε σύντομα ή ας πέρασε απαρατήρητη.Και στα πεπραγμένα μας, πολλές φορές, μεγαλύτερη αξία έχουν τα θεωρούμενα ασήμαντα.Απλά χάνουμε σιγά σιγά το νεανικό και φρέσκο βλέμμα μας. Και αρχίζουμε να θεωρούμε το πολύπλοκο καίριο.Οι βασικές όμως αρχές στην φύση έχουν απλή μαθηματική διατύπωση περιέχοντας όλη την ποίηση της.Έτσι και στην τέχνη το απλό είναιπολύ πιο κοντά στην αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό μήνα Νίκο. Ποιός είπε ότι χάνουμε τη νεανική ματιά μας στα πράγματα; Εγώ πάντα καινούργια τα βλέπω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή μέρα αγαπημένη φίλη και καλό βόλι.Πάντα χαρούμενη να είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα φίλε Νίκο, επίσης, και μακάρι να βγουν οι πιο έντιμοι και ικανοί.

    Μεσ' την αισιοδοξία είμαι κι εγώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα Νίκο, καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα στα παιδιά ,Εύη κεφάκια βλέπω ,όπως φαίνεται σε ωφέλησαν τα σπαράγγια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα ApoStel, το ποστ με τα σπαράγγια θα παραμείνει λίγο παραπάνω στο προσκήνιο. Ο λόγος είναι ότι κάτι καλό ψήνεται για όλη την παρέα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ναι κάτι έχει "πάρει" τ' αφτί μου,δεν την παίζεται όμως όλη την παρέα ,ας είναι, εμπιστευόμαστε τους εκπροσώπους της αντιπροσωπευτικής μπλοκοδημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Α! συζητήσεις-προτάσεις και άλλες ιδέες γίνονται στου alibaba :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Apostel, έφτιαξα ένα προγραμματάκι για μετατροπή των παλιών σε νέους ΚΑΔ αλλά το excel του Υπουργείου δεν έχει όλες τις περιπτώσεις. Έχεις δει κάτι ικανοποιητικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Έφτιαξες προγραμματάκι; πως βρε θηρίο ;ξέρεις, η αντιστοίχιση παλαιών-νεών κωδικών δεν είναι μονοσήμαντη ,τέλος πάντων επειδή στην δεδομένη στιγμή δεν είχα κουράγιο να ανακαλυψω την Αμερική ,χρησιμοποιώ το προγραμματάκι του taxisnet χωρίς να συναντήσω κάποιο πρόβλημα αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις το κατεβάζεις από εδώ : https://www.gsis.gr/kad/protected/odigies.html
    Ότι χρειαστείς εδώ είμαστε ,θα μου συγχωρήσεις ελπίζω τυχούσες καθυστερήσεις ,είμαι μπαρόκ και όχι αλλέγκρο τύπος.:-)
    ΥΓ: φαντάζομαι ότι έχεις κωδικούς taxis αν όχι πες να σου στείλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Όντως δεν είναι αμφιμονοσήμαντη. Δε βαριέσαι, θα συνεχίσω με το δικό μου. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εύη μπαίνω με μεγάλη δυσκολία. Εσείς όλοι έχετε dsl, εγώ 3g και είναι τρομερά ασταθές. Εάν συνεχίσετε να ανεβάζετε σε κάθε σας κείμενο δυόμιση χιλιάδες βιντεάκια, θα επικοινωνούμε με τα ΕΛ.ΤΑ.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. mc, έχεις δίκιο δεν είχα σκεφτεί την περίπτωση πρόσβασης στο blog μεσω 3g.

    Χρειάζεται άλλο σχεδιασμό τότε το site.

    Θα προσπαθήσω να αφαιρέσω υλικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν είναι θέμα αφαίρεσης υλικού. Απλώς του "autoplay". Που στο κάτω της γραφής ρε παιδιά, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Πες π.χ. ότι εγώ εκείνη την ώρα ακούω ένα κομμάτι στο pc μου. Γιατί να τρέχω να βρω που έχετε τα youtube σας να κλείσω την έντασή τους; Αλλά δε βαριέσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα Εύη, καλημέρα σε όλη την παρέα που συχνάζει σε αυτόν το όμορφο χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα Νίκο, η αλήθεια είναι ότι τον έχω παραμελήσει λιγάκι αυτό το χώρο. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Apostel,ΔΙΑΚΡΊΝΩ ΚΆΠΟΙΟ ΠΑΡΆΠΟΝΟ Ή ΜΟΥ ΦΑΊΝΕΤΑΙ; Δώσε στίγμα επικοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εύη,καλή μου φίλη, πως είσαι; Καλή σου μέρα συνάδελφε.Τόσο πολύ αφοσιώθηκες στην δημιουργία του νέου χώρου του προέδρου usound;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα Νίκο, μιά χαρά είμαι. Έχω αφοσιωθεί στο έργο. Ο νέος χώρος όλο απαιτήσεις είναι (όχι ο πρόεδρος, ο χώρος έχει απαιτήσεις:-). Ο πρόεδρός είναι ευχαριστημένος από τη δουλειά μας)!

    Όνομα θέλει, δικαιώματα θέλει, χρώματα θέλει, προσόψεις θέλει, backup θέλει και τί δε θέλει!
    Αλλά πού θα πάει; Θα τον κάνουμε ζεστό και φιλόξενο τον νέο μας χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα Εύη,χαθήκαμε καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα Νίκο, χαθήκαμε αλλά είναι για καλό, ετοιμάζεται νέος χώρος. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπέρα ! Να μαντέψω; Η annita μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Kαλησπερα γλυκια μου evie!

    Απο την annita του Capital....
    Φιλακια!

    Ο Ανωνυμος 9:05 ειναι παλι η annita!

    Πηγαινε και απο εκει μια βολτα, στο........ καραβακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. A! σωστά μάντεψα ότι είσαι η annita :-) καλώς ήλθες και στο εδώ καραβάκι.

    Σύντομα θα πάμε σε νέο χώρο όλη η γνωστή παρέα, σε περιμένουμε εκεί!

    Θα ανακοινώσουμε σύντομα τη νέα διεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Aπο annita......του Cap....

    Eνταξει evie...

    Mεχρι τοτε θα τα λεμε εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ωραία! λοιπόν θα τα λέμε άνετα και πιο χαλαρά σε αυτό το χώρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Vankouls,

    Τί μαγεία, τί θεατρικότητα! τί ταλέντο αυτή η Kseniya Simonova!!!

    Κι όλα αυτά με μοναδικό υλικό την άμμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλησπερα evie!

    Το Cap.....blogkospito to εκλεισες?
    Δεν σε βρηκα πουθενα.....

    Προσπαθησα να σου στειλω email, στο εξοχικο, μα δεν ξερω που παν τα τεσσερα.....:-) ακομα και το PC με κοιτουσε με χαμογελο:-)

    Kαλο ΠΣΚ...

    Απο annita..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα annita,

    σε ευχαριστώ για την επίσκεψη

    ναι το έκλεισα το blog στο capital, αφού ήταν ανεπιθύμητο για τον εκεί χώρο.

    το email μου είναι eviepatra@gmail.com

    επίσης,
    καλό ΠΣΚ.

    θα χαρώ πολύ να τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Απο annita...

    Μπαινω στο παραθυρακι του email σου, αλλα......

    Εχεις λαβει το email?
    Aν οχι πεστο μου στα σχολια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλημέρα annita!

    Δεν πήρα το email σου,

    Για να έλθει πρέπει να ανοίξεις το δικό σου email(αν δεν έχεις άνοιξε εναν νέο στο google) κι εκει να επιλέξεις : συνθεση νέου μηνύματος όπου και θα βάλεις στη θεση Προς: τη διευθυνση του δικού μου email δηλ. eviepatra@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλησπέρα vankouls!

    Ετοιμάζουμε έκπληξη-μεταφορά σε νέο ιστοχώρο, γιαυτό χαθήκαμε! :-)

    Έχει πέσει πολύ δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Άντε με το καλλο
    Ελπίζω να ειδοποιηθώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Στείλτε email στη διευθυνση eviepatra@gmail.gr για να στείλω το προσωρινό λινκ του νεου χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αίθουσα ζαχαροπλαστείου Un petit bateau...