Μας το είπε ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του το 388 π.Χ ...
είναι δυνατόν να γίνει κανείς πλούσιος ... με τίμιο τρόπο; ...
Δηλ, γίνεται με αρχικό κεφάλαιο π.χ. 5000€ και με 50-100 καλές κινήσεις, σε χρόνο π.χ.20 έτη, στα χρηματιστήρια της γης να επιτευχθούν ισάριθμα δεκάρια δηλ. 10% κέρδος σε κάθε κίνηση;
ή ο Αριστοφάνης μας είπε ψέματα και ο Πλούτος δεν βρήκε ποτέ το φως του με ό,τι αυτό συνεπάγεται ;;;
Τον Πλούτο του Αριστοφάνη είχα την τύχη να τον παρακολουθήσω πριν από μερικά χρόνια στο αρχαίο ωδείο της Πάτρας. Φανταστική παράσταση! Χρεμύλος ήταν ο Θανάσης Βέγγος, καταπληκτικός στο ρόλο του, ζωντάνεψε τον αρχαίο χώρο με τις κινήσεις του και το χρώμα της φωνής του, μάγεψε με την παρουσία του το κοινό, η υποκριτική του μπαγκέτα έκανε να λάμψει το ταλέντο όλων των συναδέλφων του ηθοποιών του θιάσου. Κρίμα που μια τέτοια παράσταση χάθηκε χωρίς να βιντεοσκοπηθεί.
ΥΓ. Την απάντηση στο πόσο δύσκολο είναι να γίνουν οι 50-100 επιτυχείς συναλλαγές με κέρδος περίπου 10% μπορούμε να την δούμε στο άρθρο του mc : Momentum?
Ποιός ξέρει; Ίσως, ο πραγματικός πλούτος μας να είναι οι λιγοστές στιγμές πολιτισμού που μπορούμε να ζήσουμε στις κερκίδες ενός θεάτρου κάτω από το φτωχικό φως του φεγγαριού. Κι είναι αυτές οι στιγμές τόσο ακριβές και εύθραυστες που δεν φυλακίζονται μέσα σε κανένα χαρτοφυλάκιο ή θησαυροφυλάκιο ή τραπεζική θυρίδα! Ίσως γιατί τελικά ο Πλούτος πράγματι κατοικεί στο ναό της Αθηνάς, τη θεά της σοφίας και του πολιτισμού.
Μπράβο Εύη,εξαιρετική ανάρτηση! Έχω δει και εγώ την παράσταση που αναφέρεις και πραγματικά δύσκολα βρίσκεις σημάδια από παλιές αξιόλογες δουλειές.Εξαιρετική ήταν η μουσική για παλαιότερο ανέβασμα του Πλούτου που το τραγούδι του Καρίονα το λέει ο Μούτσης, αν μου έρχεται σωστά η φωνή του στην μνήμη μου. Να είσαι πάντα καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ αγαπητέ Νίκο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην παράσταση την θυμάμαι σαν να είναι τώρα, ήταν μαγική!
Για τυχών video έψαξα, αλλά δεν βρήκα τίποτα σχετικό με τη συγκεκριμένη παράσταση.
Εύη διορθώνω"Ο Μούτσιος,αν ......"
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος Μούτσιος, ωραία φωνή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρήκα ένα του κομμάτι από το δίσκο "όρνιθες" Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις Απόδοση και στίχοι: Βασίλης Ρώτας
Ερωτώ. Ο Πλούτος ήταν κανονική πρωτότυπη κωμωδία ή διασκευή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείς η παράσταση στο Ρωμαϊκό ωδείο; Ναι ήταν η κανονική πρωτότυπη κωμωδία χωρίς καμμία προσθήκη νεωτερίστικης εξυπνάδας, γιαυτό και ήταν υπέροχη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοώ τον Πλούτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το γνωρίζω, θα το ψάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι σκαρώνεις εσύ! Ξέρεις ότι ό,τι βρίσκω είναι wiki-like, στον αέρα, γνώσεις δηλαδή κι είπες να μου τη φέρεις!
Για να σε δω, ιντερνετική αναλύτρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήδύσκολη η ανίχνευση σωστής πληροφορίας από το ίντερνετ! Αλλά θα προσπαθήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήUsound, το βρήκα :-)
Πράγματι, Ο "Πλούτος" διδάχτηκε δύο φορές. Η πρώτη διδασκαλία του πραγματοποιήθηκε το 408 π.Χ. Το 388 π.Χ. παρουσιάστηκε ξανά, αυτή τη φορά όμως με αρκετές διορθώσεις. Σε μας έφτασε μόνο η δεύτερη εκδοχή. Η πρώτη δεν βρέθηκε ποτέ. Το έργο διαφέρει κατά πολύ από τα υπόλοιπα του Αριστοφάνη. Η έλλειψη προσωπικής σάτιρας και χαρακτηριστικών κωμικών ενσταντανέ, έκανε πολλούς να το θεωρήσουν το λιγότερο ενδιαφέρον από τα έργα του, ως μια εκκεντρική αλληγορία παρά ως καθαρή κωμωδία.
Η αλήθεια είναι πως ο Αριστοφάνης εγκατέλειψε την πολιτική σάτιρα αμέσως μετά τη "Λυσιστράτη". Ηταν η εποχή που ο Πελοποννησιακός Πόλεμος πλησίαζε το τέλος του κι εκείνη της ακολουθούμενης 27-χρονης κατοχής της Αθήνας από τους Σπαρτιάτες. Οι πολιτικές ελευθερίες των Αθηναίων συρρικνώθηκαν. Η επίθεση, λοιπόν, προς τις κρατικές αρχές είχε γίνει επικίνδυνη. Τα έργα του σταμάτησαν να είναι το ίδιο αιχμηρά και δεν απαιτούσαν μια νέα, ουτοπική κοινωνία. Παρ' όλ' αυτά, ο "Πλούτος" είναι μία από τις πρώτες προτιμήσεις των ανθρώπων του θεάτρου και του κοινού, αποδεικνύοντας πως παραμένει εξίσου αγέραστος κι επίκαιρος όσο οι "Ορνιθες" και οι "Αχαρνείς".
Είδες που τα βρίσκεις όταν σε τσιτώνουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, όταν είμαι βιαστική συμβαίνει να μην προχωρώ την έρευνα σε βάθος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά είπες τη μαγική λέξη: "τσιτώνουν". Αυτό είναι! Έτσι δουλεύω καλύτερα :-)
Η μετάφραση, μάπα! Ο φιλόλογος Γυμνασιάρχης έκανε τον κόπο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτοιμη τη βρήκα, δεν αναφέρει ποιός την έκανε, έπρεπε να βάλω το πρωτότυπο αλλά δεν το βρήκα και να κανω τη μετάφραση μόνη μου, ήμουν καλή στα αρχαία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροϊόντος γαρ αυτού μέγα πάνυ απέπαρδον. Η γαστήρ γαρ επεφύσητό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Λοιπόν, την ώρα που ζύγωσε ο θεός,
απόλυσα ένα πολύ δυνατό ξεφύσημα.
Βλέπεις η κοιλιά μου ήταν φουσκωμένη".
Μα είναι μετάφραση αυτή; Θεολόγος την έκανε;
Έχεις δίκιο πάω να αγοράσω το πρωτότυπο κείμενο ή τουλάχιστον να βρω μια μετάφραση της προκοπής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ το άλλο;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ου σκαιός ην άνθρωπος, αλλ' ηπίστατο γραός καπρώσης ταφόδια κατεσθίειν"
"Δεν ήταν κουτό το παιδί,
παρά ήξερε να τραγανίζει τα λεφτά μιας γριάς"
Το "καπρώσης" , η μαρμάγκα τόφαγε;
ορίστε η μετάφραση σουλουπώθηκε κάπως με τις σωστές εκφράσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καλή δουλειά θα γίνει μόλις προμηθευτώ βιβλίο.
Καλημέρα Εύη,παρακολουθώ τις απαντήσεις στα σχόλια και σε καμαρώνω.Και παραδέχομαι και τον usound βέβαια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Νίκο, ευκαιρία είναι μέσα από το διάλογο να βελτιώσω την παρουσίαση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ usound όπως και να το κάνουμε τα έχει ψάξει περισσότερο από μένα κι από πραγματικές πηγές, κι όχι όπως εγώ που η μόνη μου πηγή είναι το ίντερνετ.
Βρήκα υλικό και για άλλη μία κωμωδία του Αριστοφάνη. Αυτή τη φορά η μετάφραση θα είναι από δύο συγγραφείς και θα τις βάλω παράλληλα με το αρχαίο κείμενο.
Εύη, καλή μου φίλη,ανήκεις στο μικρό ποσοστό των Ελλήνων που δεν πιστεύουν ότι είναι παντογνώστες και δέχονται την κριτική.Αυτό σε κάνει ξεχωριστή,ιδιαίτερα σήμερα που γέμισε ο τόπος μας από αδαείς μίμους του Αριστοτέλη και του Επίκουρου.Να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι προσπαθούμε για το καλύτερο, και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την από κοινού συνεργασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι από ό,τι φαίνεται στο καραβάκι έχουμε καλή συντροφιά :-)